divendres, 10 de juny del 2011

Entrevista a Anna Espelt - Espelt Viticultors

Anna Espelt
Espelt Viticultors

Anna Espelt Delclos. 34 anys. Viu a Vilajuïga. Dues filles. Enòloga a Espelt Viticultors. Estudià el Màster en Administració i Direcció d'Empreses de la UdG.

El celler Espelt, ubicat a l'Alt Empordà, és l'empresa que els socis de l'AMG van poder visitar aquest mes de març. Ubicat en un edifici de nova planta, arquitectònicament gens estrident, en el seu interior amaga petits grans tresors de la viticultura gironina i catalana. L'empresa, de caràcter familiar, és un exponent de les empreses gironines que s'han anat consolidant amb els anys gràcies a les idees i la gestió que han fet els seus propietaris.

Abans de començar la visita, l'Anna Espelt ens va dedicar una estona i ens va explicar, mentre anava arribant la gent, la seva vinculació al Màster en Administració i Direcció d'Empreses de la Universitat de Girona que va realitzar fa un parell d'anys. Biòloga de formació i enòloga de professió, Anna Espelt ha sabut conjugar perfectament els seus coneixements tècnics per tirar endavant l'elaboració d'uns vins que en l'actualitat s'exporten a més de vint països.

Espelt viticultors produeix vins dins de la Denominació d'Orígen Empordà. Quan es va fundar l'empresa?Des de sempre, a casa, s'ha cultivat la vinya. Estem en una zona de terra prims i aquí només s'hi pot cultivar la vinya i l'olivera. Als voltants dels anys 1980, juntament amb l'Institut Català del Vi es van fer uns estudis per millorar la qualitat i productivitat d'aquestes terres. Així, pels volts del l'any 2000 vam començar a treballar el cultiu de les vinyes per tal de produir vi de qualitat empordanès.

Vi empordanès. Com ho podem "sentir" en el vi?En el procés d'elaboració del vi intentem transmetre les sensacions del terreny, del sòl, del clima, de la mateixa planta, de qui les cultiva, de la cultura... Aquesta terra és una terra de sauló - que procedeix de la descomposició dels granits -; terra poc profunda, amb un drenatge molt fort i de gran permeabilitat, que la vinya d'alguna manera transmet amb el raïm. Això dóna uns fruits que nosaltres tractem amb els altres components que he comentat. La tramuntana i les pluges també són factors que intervenen en el procés de maduració d'aquests fruits, juntament amb la manera com els treballem.

I la cultura?Quan vam començar a fer vi, li vam demanar a en Mariscal si ens volia fer les etiquetes, i ens va dir que si. Des de llavors és ell qui ens les fa i, d'alguna manera transmet el sentit de la raxa empordanesa.

Quines varietats teniu actualment al mercat?En aquests moments estem fent una vintena de vins diferents entre blancs, negres, escumosos i vi dolç. Aquestes majoritàriament són consumides per la vintena de països on exportem com Escandinàvia, el Japó, Estats Units... La nostra producció en quantitat de litres és de 800.000 litres / any dels quals 600.000 esdevenen ampolles. D'aquests, un 60% s'exporta a fora mentre que la resta és per consum intern, sobretot català.

I noteu diferència de gustos dels consumidors segons on exporteu?Sí, normalment el que fem és adaptar el vi als consumidors. Per exemple, als americans els hi agraden els vins més suaus; als japonesos els que són més dolços. Així, intentem adaptar el producte segons els consumidors afegint varietats de raïms que ho afavoreixin.

Teniu el municipi de Pau al costat, conegut pel vi que s'hi fa. Vosaltres us heu aventurat a fer oli?Sí. És un producte més nou que el vi. I de fet, amb l'oli estem duent a terme un projecte de R + I amb l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA). Quan vam començar a fer oli pràcticament no quedaven argodells - la varietat que fem servir d'olivera -. Des de que vam iniciar el projecte, hem augmentat la poblacio amb un 60%. Aquest any, plantarem les primeres oliveres amb aquest oli i d'aquí uns tres o quatre anys ja començaran a produir, encara que en aquests moments ja fem oli però amb una altra varietat.

Mentre parlàvem amb l'Anna, va anar arribant tots els socis de l'Associació Màster Girona així que vam decidir deixar les copes de vi i anar a trepitjar vinya. L'Anna ens va portar a les vinyes que tenen dins el Parc Natural del Cap de Creus. En el cotxe, amb l'Anna, vaig poder comprovar que el Màster en Administració i Direcció d'Empreses l'ha ajudada a tenir una visió global de l'empresa. Ella és biòloga i enòloga de professió però, a la vegada, està gestionant Espelt Viticultors així que aquesta va ser la raó per la qual va estudiar el Màster.

Després de visitar les vinyes del Mas Marés - unes 170 hectàrees - on l'Anna ens va explicar com va engegar aquest projecte concret; unes vinyes al 100% ecològiques i treballades a mà, vam tornar al Celler per visitar les instal·lacions i la bodega, on madura la darrera collita abans de ser embotellada.

Entrevista en format pdf

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada